Experții speriați de roboți ucigași vorbesc prea puțin de partea bună a inteligenței artificiale

de: Răzvan Băltărețu
29 07. 2015

Fie că este o modă trecătoare, fie că este o teamă fondată, oameni de știință, antreprenori și diverși oameni implicați în tehnologie își exprimă îngrijorarea cu privire la dominația inteligenței artificiale. Mai nou, 1.000 dintre aceștia au semnat și publicat o scrisoare deschisă în care condamnă folosirea roboților ucigași autonomi.

Sunt peste 1.000 de experți în tehnologie, știință și antreprenoriat care cred că inteligența artificială care controlează armament este o decizie foarte proastă. Ei avertizează că o cursă a înarmării cu armament militar dotat cu inteligenţă artificială este o idee proastă, ceea ce putea spune oricine a văzut măcar un film din seria „Terminator”.

Printre semnatari sunt fizicianul Stephen Hawking, antreprenorul Elon Musk şi Steve Wozniak, cofondator Apple. Ei, împreună cu alți specialiști, cer să fie interzisă inteligenţa artificială în gestionarea armamentului, subliniind că acest lucru ar fi dincolo de un control uman semnificativ. „La fel cum cei mai mulţi chimişti şi biologi nu au niciun interes în a construi arme chimice sau biologice, cei mai mulţi cercetători în domniul inteligenţei artificiale nu au niciun interes în a construi arme dotate cu inteligenţă artificială şi nu vor ca alţii să murdărească domeniul făcând acest lucru”, se arată în scrisoare.

Creatorul Linux a spus că nu se teme. “Nu am ajunge în situația în care mașina de spălat vase să comenteze cu tine opera lui Sartre”, a spus acesta.

În ultimele luni, atât Elon Musk, cât și Stephen Hawking au avertizat că inteligența artificială poate fi ușor scăpată de sub control. „Oamenii, care sunt limitaţi de evoluţia biologică lentă, nu ar putea să rivalizeze cu așa inteligență şi ar fi distruși ca civilizație”, a afirmat el într-un interviu din decembrie, conform Mediafax. Eric Horvitz, şeful Microsoft Research, vede însă și lucruri bune în această dezvoltare a creierelor artificiale.

„Uitaţi-vă la cât de multe a făcut calculul pentru societatea noastră, pentru domeniul socio-economic, în aplicaţii ca cele din domeniul îngrijirilor de sănătate. Inteligenţa artificială va schimba atât de multe lucruri. Totuși, odată cu ea vin o mulţime de speranţe, o mulţime de posibile beneficii şi, totodată, unele îngrijorări. Eu cred că sunt multe probleme interesante care este necesar să fie rezolvate pe acest drum, dar mă aştept la rezultate benefice şi pozitive importante din această cercetare, în principal pentru că noi o ghidăm”, a explicat Horvitz.